Ndikimi i kriptos në klimë: A janë kompensimet e karbonit mjaft të mira?

Kompensimet e karbonit mund të jenë një veprim jetik në qasjen e tregut të kriptove ndaj karbonit jopartiak, edhe pse disa specialistë i shohin ato si një pastrim të pastër jeshil.

Ndikimi i kriptos në klimë: A janë kompensimet e karbonit mjaft të mira?

Ndërsa liderët në mbarë botën shqyrtojnë se çfarë duhet bërë për të zgjidhur çështjet që kufizojnë modifikimin e klimës në krye të COP26 në Glasgow, Skoci, organizatat në të gjithë globin po dëshirojnë të arrijnë jopartiakizimin e karbonit. Efekti mjedisor në fakt ka qenë një temë e ngrohtë në industrinë e kriptove, duke e rietiketuar atë si një shqetësim kryesor.

Në fillim të këtij viti, prodhuesi i makinave elektrike dhe kamionëve Tesla filloi të miratonte pagesat e Bitcoin (BTC) si dhe shpenzoi 1.5 miliardë dollarë në kriptomonedhë, vetëm për të ulur pagesat e BTC disa muaj më vonë për çështje që kufizojnë "përdorimin në rritje të shpejtë të karburanteve fosile. për minierat dhe transaksionet e Bitcoin, veçanërisht qymyrin.”

Që pas kësaj, iniciativat që dhoma e kriptove të bëhej miqësore me mjedisin u zgjeruan, duke menduar pjesërisht për deklaratën e CEO të Tesla, Elon Musk se prodhuesi i makinave elektrike dhe kamionëve me siguri do të merrte mbrapsht pagesat e BTC kur të ketë një “konfirmim të arsyeshëm (~50% ) përdorimi i energjisë së pastër nga minatorët me tendencë pozitive në të ardhmen.”

Si përbërës i këtyre nismave, shkëmbimi i kriptomonedhave BitMEX u shndërrua në një nga sistemet e para të tregtimit në industri që zbuloi një gjendje neutrale ndaj karbonit, si dhe u betua për të kundërshtuar shterimet e të gjitha blerjeve të Bitcoin si dhe nga sistemi.

BitMEX ekspozoi se fitoi 7,110 shumë statistika të rezultateve të kreditit të CO2, me vlerë rreth 100,000 dollarë, në bashkëpunim me kompaninë e monitorimit të informacionit të karbonit AI Pachama Rezultatet e kreditit të karbonit janë kualifikime të autorizimit të ofruara nga organet kryesore ligjore që lejojnë firmat të përdorin një shumë dioksid karboni në një teknikë. që promovon përgjegjësinë si dhe gjurmueshmërinë e informacionit.

Hapi i BitMEX sigurisht që do të sigurojë që sistemi të mbajë procedurat e tij për vitin e ardhshëm fiskal duke balancuar të gjitha shterrat që lidhen me blerjet e Bitcoin si dhe nga serverët e tij të internetit. Për shkëmbim, një "përpjekje holistike" kërkon që të dyja të konsistojnë në studimin e drejtpërdrejtë të efektit ekologjik, por gjithashtu edukimin thelbësor dhe të mësuarit mbi "mundësitë e zhbllokuara nga teknologjia kripto".

Duke folur për Crypto PumpNews, Alex Salnikov, themeluesi si dhe drejtuesi i artikullit në industrinë NFT Rarible, pohoi se komponenti i faktorit që tregu i kriptomonedhave shikohet kaq shumë mbi ndikimin e tij të karbonit është "dizajni transparent" që ka, gjithashtu. si jo gjithmonë në efektin e saj ekologjik.

Salnikov përfshiu se "presioni shtesë është një gjë e mirë, pasi hapësira po përshpejton shtytjen e saj për t'u bërë efiçente energjetike me zinxhirë bllokues të provës së aksioneve". Për Salnikov, objektivi më i mirë është të sigurohet që shumë, përndryshe të gjitha pajisjet Web 3.0 "të kenë gjurmë karboni minimal ose zero".

Kompensimet e karbonit, pretendoi Salnikov, janë "padyshim të rëndësishme si një gur hapi". Megjithatë, jo çdo person pajtohet me disa që sugjerojnë se këto kompensime mund të bëjnë edhe më shumë dëm sesa mirë.

A janë të gjelbëruara kompensimet e karbonit?

Në fillim të tetorit, mbikëqyrësja ekzekutive e Greenpeace, Jennifer Morgan foli në seminarin e Reuters Impact mbi modelin e zgjerimit të balancimit të karbonit, si dhe sugjeroi që bizneset po i shpëtojnë detyrimeve të tyre nëpërmjet rezultateve të kredisë së karbonit.

Në seminar, Morgan tha se "nuk ka kohë për kompensime", pasi ne mbetemi në "një emergjencë klimatike" si dhe, kështu, ekziston një kërkesë për të eliminuar burimet e karburantit të papërtëritshëm. Ajo përfshiu se "skemat e kompensimit janë "greenwash" të pastër" që i mundësojnë biznesit të "bëjë atë që ka bërë dhe të ketë një fitim".

Duke folur për Crypto PumpNews, Martha Reyes, kreu i studimit në shkëmbimin e kriptomonedhave Bequant, u pajtua relativisht me Morgan, duke pretenduar se rezultatet e kredisë së karbonit nuk janë "një zgjidhje ideale për të reduktuar emetimet e karbonit". Ajo përfshiu se si kapitalistët ashtu edhe autoritetet rregullatore "me të drejtë po zgjohen nga larja e gjelbër, e cila është një çështje në tregjet tradicionale".

Sa i përket asaj që biznesi i kriptomonedhave mund të bëjë për të minimizuar efektin e tyre, Reyes tha se një teknikë shumë më e qëndrueshme për minierën e Bitcoin është përdorimi i burimeve edhe më të rinovueshme. Kufizimi i minierave të kriptove në Kinë nënkuptonte se minatorët që po përdornin burimet e energjisë me bazë karboni u detyruan të largoheshin nga vendi si dhe të largoheshin.

Për Morganin, kompensimet e karbonit i lejojnë biznesit të ruajë ndotjen pa hequr shkarkimet e tyre, pasi ata thjesht marrin rezultate krediti nga punët që minimizojnë ose qëndrojnë larg nisjes së CO2, siç janë fermat e energjisë diellore.

Në prill, sipas Reuters, një ekip që hetonte stabilitetin e kompensimeve të karbonit pohoi se 29% e kompensimeve të karbonit në pyll që vlerësoi në një program prej 2 miliardë dollarësh mbivlerësuan sasinë e shkarkimeve që po balancoheshin, duke arritur në rreth 30 milionë statistika shumë CO2.

Çështjet që kufizojnë kompensimet e karbonit shfaqen, megjithatë nëse ka metoda të tjera të ndryshme për lojtarët e tregut të kriptomonedhave për të bërë një dallim nëse nuk janë të lidhur me minierat, është e diskutueshme.

Kripto-asetet ESG

Përballë një situate të emergjencës klimatike, Greenpeace në fakt është zhvendosur ndjeshëm kundrejt subjekteve kontaminuese. Në maj të vitit 2021, kompania pretendoi se qendra e saj për miratimin e kontributeve të Bitcoin "nuk ishte më e qëndrueshme". Kompania filloi të miratojë kontributet e BTC në vitin 2014, si dhe përmendi një pamje më të qartë të sasisë së fuqisë së nevojshme për të drejtuar Bitcoin si faktor për hapin.

Duke folur për Crypto PumpNews, Eric Berman, redaktor i moshuar i ligjshëm i US Finance në Thomson Reuters Practical Law, pohoi se ai nuk sheh asgjë të natyrshme "të pista" në lidhje me Bitcoin ose çdo lloj kriptomonedhe të ndryshme. Berman përfshiu se si biznese të tjera të ndryshme, BTC përdor fuqinë, si dhe, kështu, qëndrueshmëria "është në syrin e minatorit".

Për Berman, sipërmarrje të mëdha minerare mund të nevojiten për të përdorur burime të rregullta të energjisë, si dhe jo për shkak të faktit që autoritetet rregullatore i detyrojnë ata ta bëjnë këtë, megjithatë për shkak të faktit se tregu zgjedh bashkërisht atë që ndodh duke pëlqyer BTC-në e nxjerrë me burim i rinovueshëm. Ai informoi Crypto PumpNews:

“Siç e kuptoj unë, zhvilluesit aktualisht po hartojnë mënyra për të etiketuar në mënyrë dixhitale një Bitcoin ose njësi të tjera kripto, për të reflektuar se ai është minuar në mënyrë të qëndrueshme, gjë që mund të krijojë tregje të dyfishta brenda çdo kriptomonedhe me versionin e minuar në mënyrë të qëndrueshme që mban vlerën më të madhe.”

Ai pohoi se gjurmimi i monedhave të nxjerra me burime të rinovueshme mund t'i bëjë ato lehtësisht të aksesueshme për makinat e investimeve financiare të përqendruara në elementët optimalë Mjedisor, Social si dhe Qeverisje (ESG).

Kush përcakton se cilat monedha marrin një etiketë ESG, përfshiu ai, "ka të ngjarë të jetë mjaft politike", pasi zbulimi gjithashtu që do të ishte sigurisht moderatori i rritjes së renditjes prodhon "një spektër të tërë pyetjesh dhe do të kërcënonte të institucionalizonte kripto-n në një mënyrë që është në kundërshtim me frymën e Bitcoin dhe kriptos.”

Reyes i Bequant gjithashtu përmendi se minatorët e kriptomonedhave po autorizojnë fuqinë që të kujdeset për ofruesit si dhe "po përfitojnë nga tregu i energjisë së rinovueshme". Fushatat e minierave të gjelbra po zgjerohen, pohoi ajo, duke menduar si për burimin e tyre të energjisë, ashtu edhe për asgjësimin e pajisjeve të minierave të vjetruara.

Lojtarët në dhomën e kriptomonedhave në fakt kanë bërë më shumë sesa të marrin pikë krediti të karbonit për të minimizuar efektin e tyre ekologjik. Përmes Marrëveshjes Crypto Climate, një fushatë ekologjike e mbështetur nga mbi 150 kompani nga industria, kompanitë e kriptove u zotuan t'i bëjnë procedurat e tyre ekstra të qëndrueshme.

Megjithatë, shumë kompani në fakt nuk janë abonuar si nënshkruese të CCA-së, një akt që kërkon një deklaratë publike të përkushtimit për të realizuar në fakt shkarkimet e karbonit neto me zero nga procedurat elektrike deri në vitin 2030. Megjithatë, specialistët sugjerojnë që as Bitcoin dhe as dhoma e kriptomonedhës nuk duhet të mbeten në qendër të vëmendjes.

Detyra e kriptos në situatën klimatike

Ndërsa kriptovalutat frekuentojnë vëmendjen kur përfshin modifikimin e klimës, Sarah Manski, një mësuese ndihmëse në Shkollën e Biznesit të Universitetit George Mason, pohoi se është thelbësore të kuptohet se "çdo mall dhe çdo monedhë ka një gjurmë karboni". Duke folur për Crypto PumpNews, Manski pohoi:

“Do të ishte e arsyeshme të thuhet se printimi i kartëmonedhave amerikane në një vit është i barabartë me rreth 200,000,000 kilovat orë konsum energjie, duke përfshirë mijëra tonë bojë, pambuk, liri dhe ujë. Monedhat tona përdorin qindra mijëra ton metal.”

Manski përfshiu se ndërsa disa kompensime të karbonit janë të gjelbërta, shumë prej tyre nuk janë, duke treguar që jo të gjitha kompensimet e karbonit janë ekuivalente, si dhe disa janë shumë të qarta se të tjerët. Duke folur për Crypto PumpNews, Pete Humiston, mbikëqyrës në Kraken Intelligence, pohoi se përparimet në treg në fakt kanë lehtësuar çështjet që kufizojnë "intensitetin e karbonit" të tregut.

Humiston përfshiu se kufizimi i kriptove të Kinës zhvendosi fuqinë hash të minierave në Amerikën e Veriut, ku "përzierja e energjisë është shumë më e anuar drejt burimeve të rinovueshme". Ai u përqendrua veçanërisht në shtetin e Teksasit, duke pretenduar se ishte një vend i favorizuar për një numër të entiteteve minerare që nxorrën jashtë Kinës, e cila fiton "një pjesë të konsiderueshme" të fuqisë së saj nga energjia e erës.

Njësitë e mëdha minerare, përfshirë ai, ndërtuan në mënyrë aktive procedurat e tyre pranë fushatave të qëndrueshme rajonale për të "përfituar nga tepricat e lira të energjisë, të cilat përndryshe do të shkarkoheshin si mbeturina".

Për Humiston, dhoma e pronës së kriptove ka bërë në të vërtetë "përparime të rëndësishme për t'u bërë neutral ndaj karbonit" dhe sigurisht që do të vazhdojë ta bëjë këtë. Ai përfundoi:

"Kjo është veçanërisht e vërtetë duke pasur parasysh se ekonomia e minierave i nxit minatorët të përdorin energji të lirë të rinovueshme për të minuar Bitcoin dhe asete të tjera kripto."

Në tetor 2020, Studimi i 3-të Global i Benchmarking Cryptoasset nga Universiteti i Kembrixhit zbuloi se 76% e minatorëve të kriptomonedhave përdorin energjinë elektrike nga burimet e rinovueshme si përbërës të përzierjes së tyre të energjisë, me 39% që hanë vetëm burime të rinovueshme kur nxjerrin prova. kriptove të punës si Bitcoin, Ether (ETH) si dhe Bitcoin Cash (BCH).

Këshilli i Minierave të Bitcoin (BMC) në korrik 2021 përafroi se tregu i minierave të Bitcoin po përdorte 56% burime të rinovueshme në përzierjen e tij të energjisë, ndërsa përdorte një "sasi të papërfillshme energjie" në krahasim me marrjen e energjisë në mbarë botën. Kuotimi i çmimeve të BMC u bazua në një studim me tre pyetje të thjesht 32% të minatorëve në rrjetin Bitcoin, i cili ekspozoi një përzierje energjie të qëndrueshme prej 67%, si dhe u përdor si bazë për kuotën e çmimit prej 56%.

Ndërsa përafrohet se sa burime të rinovueshme po përdoren për të nxjerrë Bitcoin ose kriptovaluta të tjera të ndryshme, Humiston në fakt ka thënë se tregu "po shkon në drejtimin e duhur". Reyes pohoi një inovacion të injoruar, por në rritje të përdorimit të blockchain-it është "në përpjekjet e ruajtjes dhe ripyllëzimit", të cilat përfitojnë nga hapja e përfshirë si dhe nga përgjegjësia e një blockchain.

Një model shfaqet mes lojtarëve jetik të tregut me ose pa kompensime karboni me një ndryshim drejt një teknike shumë më të qëndrueshme. Iniciativat e tregut për të qenë tepër miqësore me mjedisin janë zbuluese, pasi jo çdo organizatë varion nga BTC për shkak të ndikimit të saj të karbonit.

Titani i investimeve financiare ndërkombëtare prej 9 trilion dollarësh BlackRock, i cili në fakt ka kënduar në lidhje me përqendrimin e tij në fushatat ESG, zotëronte praktikisht 400 milionë dollarë aksione në 2 kompani të minierave Bitcoin nëpërmjet fondeve të tij që nga gushti 2021.

Ndërsa tregu i afrohet një të ardhmeje më të gjelbër, nxitja e kriptomonedhave mund të zgjerohet pasi disa nga ata që janë në mënjanë mund të mos e shohin efektin ekologjik si një problem që kufizohet me pjesëmarrjen e tyre në treg. Nëse fusha të tjera të ndryshme do të regjistrohen me siguri me aspiratat eko-miqësore të kriptove, vetëm koha me siguri do të informojë.

Çdo tregtar që tregton kriptovaluta në shkëmbimin Binance dëshiron të dijë për pompimin e ardhshëm të vlerës së monedhave në mënyrë që të bëjë fitime të mëdha në një periudhë të shkurtër kohe.
Ky artikull përmban udhëzime se si të zbuloni kur dhe cila monedhë do të marrë pjesë në "Pompën" e ardhshme. Çdo ditë, komuniteti vazhdon Kanali i telegramit Crypto Pump Sinjalet për Binance publikon 1-2 sinjale falas në lidhje me "Pompën" e ardhshme dhe raporte mbi "Pompat" e suksesshme të cilat janë përfunduar me sukses nga organizatorët e komunitetit VIP.
Këto sinjale tregtare ndihmojnë të fitoni nga 5% në 45% fitim në vetëm pak orë pas blerjes së monedhave të publikuara në kanalin Telegram "Crypto Pump Signals for Binance". A po bëni tashmë një fitim duke përdorur këto sinjale tregtare? Nëse jo, atëherë provojeni! Ju urojmë fat në tregtimin e kriptomonedhave dhe dëshirojmë të merrni të njëjtin fitim si përdoruesit VIP të kanalit Crypto Pump Signals for Binance.
William Adamson/ autori i artikullit

Tregtar me përvojë të gjerë në tregjet e këmbimit valutor dhe të kriptomonedhave. Pavarësisht moshës së tij të re, ai tashmë njihet në qarqe të gjera si profesionist në fushën e analizës financiare dhe tregtimit, ekspert në Qendrën Ndërkombëtare Financiare.

Lajmet kripto dhe sinjalet e pompës për tregtinë në Binance
Lini një Përgjigju